kerntransporten door Nederland-België-Frankrijk

Vandaag heeft de kerncentrale Borssele zich klaar gemaakt voor een transport van hoog radioactief afval naar de opwerkingsfabriek in La Hague, Frankrijk. De containers zijn vandaag vanuit de centrale per vrachtwagen overgebracht naar de naastgelegen COVRA (opslagplaats voor kernafval), waar de containers op treinwagons zijn geladen. Deze kerntransporten zijn levensgevaarlijk, duur en overbodig. Bovendien wordt een deel van dat kernafval gebruikt voor de productie van kernwapens.

Met de plannen van de regering voor nieuwe kerncentrales en hervatting van deze kerntransporten wordt het tijd voor actie! Lees hier waarom!

Rond 2000/2001 zijn er veel mooie blokkade-acties geweest tegen deze transporten, oa door Groenfront!, Greenpeace en WISE. Kerntransporten zoals deze hebben daarna jarenlang stil gelegen, omdat Frankrijk het niet pikte dat er grote hoeveelheden van het afval in Frankrijk achterbleven. Zie daarvoor ook een helder bericht op de site van Borssele2Nee, die momenteel zeer druk is met protesten tegen deze kerntransporten en tegen de plannen voor nieuwe kerncentrales. Nu worden de transporten weer hervat en staat Nederland aan de vooravond van mogelijke nieuwe kerncentrales.

Als de plannen van Bruin 1 doorgaan, worden wij en duizenden generaties na ons opgescheept met levensgevaarlijk afval, waar niemand echt raad mee weet. Bovendien is de wereld in maart weer eens zeer ernstig met de neus in de feiten gedrukt hoe onbeheersbaar kernenergie is, zodra er iets mis gaat. Ik vind het werkelijk ongelofelijk dat er mensen zijn die nog durven beweren dat zoiets als in Fukushima hier niet kan gebeuren, omdat wij geen tsunami’s en aardbevingen hebben. Volgens mij gaat het niet om hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, maar dat het is gebeurd en dat men vervolgens niet weet hoe men de kettingreactie onder controle kan krijgen. De ramp in Fukushima voltrekt zich nog steeds!

Niet alleen de kerncentrales en het kernafval zijn een probleem rond kernenergie, maar de gehele keten. Het begint bij de uraniummijnen en eindigt bij het kernafval. In de tussentijd heeft het radioactieve materiaal vrijwel de hele wereld gezien en blijven voorstanders van kernenergie beweren dat kernenergie klimaat-neutraal is…? Om dat te kunnen beweren moet je toch een heel nauwe blik hebben en de gehele nucleaire keten buiten beschouwing laten. Hetzelfde geldt voor de kosten van kernenergie. Wordt meegerekend dat een kerncentrale na sluiting nog vele jaren moet koelen, voordat die kan worden afgebroken? Zie kerncentrale Dodewaard die 40 jaar moet koelen voordat die ontmanteld kan worden. En wordt de opslag van kernafval over 240.000 jaar meegerekend? Dit zijn kosten die simpelweg niet te berekenen zijn! Zo groot zijn die gevolgen. Daar kan niemand verantwoording voor nemen. Het is ronduit asociaal en egoïstisch als mensen kiezen voor kernenergie. En bizar dat mensen zich zo laten misleiden door de belangen van slechts enkele individuen.

Maar goed, vandaag zijn ze alvast begonnen met de kerntransporten van hoog-radioactief afval van Borssele naar het Franse La Hague. Vermoedelijk staat het transport op dit moment nog bij de COVRA, opslag voor kernafval. Vandaag heeft Greenpeace metingen gedaan, waaruit blijkt dat de staling in de omgeving flink verhoogt werd. De gemeente Gent (België) leek even roet in het eten te gooien van het geplande transport, omdat die burgemeester het onverantwoord vind als er een kerntransport met hoog-radioactief afval dwars door dichtbevolkt gebied rijdt. Verstandig van de burgemeester, maar volgens De Morgen is de eis van de burgemeester door de rechter toch afgewezen en kan het transport plaats vinden.

Het transport kan dus op elk moment gaan rijden, want het staat helemaal klaar op de rails. Ik ga er vanuit dat ze het geheel ook niet te lang daar bij de COVRA wil laten staan en dat ze misschien morgen al gaan rijden met het hele circus. Borssele2Nee roept op voor een flashmob zodra het transport gaat rijden. Ik wil die oproep bij deze graag ondersteunen, omdat actie juist nu heel hard nodig is!!!

Wees zelf ook creatief in het bedenken van acties! De route loopt van het COVRA-terrein via het spoor naar Roosendaal en dan richting Belgische grens. Houd er rekening mee dat het transport begeleid gaat worden door vele opvallende en onopvallende en nerveuze politiemensen. Die waarschijnlijk leugens te horen hebben gekregen over mogelijke tegenstanders van kernenergie, bv dat ze geweldadig kunnen zijn en dat soort onzin. En als je iets rond het spoor doet let dan goed op je eigen veiligheid en die van anderen. Het laatste nieuws is te volgen op Twitter via hashtags nonukes en borssele2nee. Ben je in de buurt van Zeeland en gaat het transport vertrekken, ga dan ergens langs de route staan met je spandoek(je), of doe iets anders, maar laat in ieder geval je protest horen!

Update dinsdag 07 juni 2011
De eerste blokkades zijn een feit! Greenpeace heeft op twee plekken het spoor geblokkeerd. Borssele2Nee roept op voor een flashmob, kom daarvoor zsm naar Goes als je in de gelegenheid bent. Volg alle updates via hashtag #stopnukes en met iets meer vertraging via indymedia. Helaas kan ik zelf niet van de partij zijn deze keer, maar ik wens iedereen daar heel veel sterkte en strijdbare groeten! Zet ‘m op!

Update 07 juni 12.24u
De trein was inmiddels alweer gaan rijden, maar staat nu bij Roosendaal weer stil! Dit ivm een blokkade van Greenpeace België net over de grens bij Essen! Echt super cool. Het wordt nog een lange dag voor dat transport. Maar het is nog niet te laat, ze kunnen nog terug naar Borssele en dan de centrale met onmiddellijke ingang sluiten om nooit meer open te gaan! Lijkt me een beter idee, want we hebben al genoeg zorgen met het afval dat reeds bestaat.

Over Yvonne GF

wereldverbeteraar | kritisch | GroenFront! | antimilitarist | privacy | watersport en nog veel meer...
Dit bericht werd geplaatst in kernenergie en kernwapens en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie