politiegeweld in Amsterdam

Hoewel ik al eerder berichten had gehoord via de reguliere media over een schietpartij in Amsterdam, las ik vandaag een toch wel interessante lezing van het verhaal wat de moeite waard is van het vermelden. Zie hier op indymedia het artikel, gebaseerd op deze site.

Het artikel werpt het schietincident wel even in een heel ander daglicht. De reden dat ik het de moeite waard vind op mijn blog te vernoemen is vooral het feit dat er verschillende lezingen zijn over het verhaal, maar de reguliere media toch weer eens te veel de neiging heeft gelijk de lezing van de politie als waarheid aan te nemen. Zonder toepassen van hoor en wederhoor!

In dit geval gaat het op de eerste plaats om een afschuwelijk drama! Zonder een oordeel te vellen wie nu gelijk heeft, valt me op dat de politie elke keer wel heel erg makkelijk weg komt met ‘haar’ waarheid. Daardoor wordt het moeilijk nog te achterhalen wat er werkelijk is gebeurd. Simpelweg omdat de politie niet bereid is open en eerlijk te communiceren, maar haar eigen fouten het liefst zo snel mogelijk onder het tapijt veegt!

Dit heb ik, en velen met mij,  zeer recent nog meegemaakt bij de 1 mei demonstratie, waarbij de politie er als de kippen bij was om haar eigen foute handelen goed te praten. (gelukkig met heel wat minder dramatische gevolgen) Door ons maar weg te zetten als uiterst gevaarlijke en slechte mensen. Ik vind het tekenend voor deze tijdgeest, waarin de politiek de politie op een onschendbaar voetstuk zet. Waarbij de agent altijd gelijk heeft en de burger altijd fout is. Je moet als burger met erg veel en duidelijk bewijs komen, om aan te tonen dat het verhaal van de agent toch niet helemaal klopt.

Dat de politie er vooral is om burgers te onderdrukken en niet te helpen, blijkt bv ook uit een toch wel interessant onderzoek van Peter R De Vries. Het gaat niet alleen om een verhaal van politie versus anarchisten/activisten, maar om politie versus alle burgers.

Uiteindelijk zal het zich allemaal tegen de politie gaan keren, want mensen pikken het simpelweg niet om geconfronteerd te worden met de leugens van de politie en vervolgens zelf als leugenaar te worden weggezet. Wat er gaat gebeuren als burgers zich massaal tegen de politie gaan keren, laat zich moeilijk voorspellen. Of de politie wordt nog gewelddadiger en zullen schietincidenten als in Amsterdam uiteindelijk aan de orde van de dag zijn en zullen burgers zich uiteindelijk ook agressiever opstellen richting politie. Of de politiek krijgt door dat je burgers toch wel nodig hebt in een democratische samenleving en dat het niet werkt om ze tegen je in het harnas te jagen. Maar voorlopig zien we toch vooral een tendens van agressievere politie, die niet om kan gaan met de assertieve reactie van burgers op het gewelddadige optreden van de politie. Dit zien we bv heel duidelijk terug in de discussie over ‘toenemende’ agressie tegen hulpverleners. Dat de agressie zich vooral richt tegen politiemensen die repressief (en dus niet hulpverlenend) optreedt tegen burgers vertellen de cijfers niet. Waardoor mensen vooral het idee hebben dat sommige burgers steeds agressiever worden. Terwijl in feite burgers alleen maar reageren op de agressievere houding van agenten.

Dus politie; kijk eerst eens naar je eigen gedrag voordat je gaat oordelen over  het gedrag van anderen! En ga je weer meer bezig houden met de-escalatie van situaties, in plaats van alle problemen ‘oplossen’ met geweld…

Over Yvonne GF

wereldverbeteraar | kritisch | GroenFront! | antimilitarist | privacy | watersport en nog veel meer...
Dit bericht werd geplaatst in repressie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie